Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: vratata
Категория: Регионални
Прочетен: 9880
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Постинг
18.06.2017 16:33 - Вратата към Ада
Автор: vratata Категория: Регионални   
Прочетен: 1199 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.06.2017 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вратата  към  Ада

Зловеща дупка в пустинята Каракум вече 40 години привлича вниманието на света. Кратерът се намира в местността Дервезе на 260 километра от столицата на Туркменистан – Ашхабад и е известен като „Вратата към Ада”. Уникалното чудо представлява дупка с дълбочина 25 метра и диаметър 70 метра, пише “Еснюз.бг”. Странният кратер се появил преди около 40 години, а местните вярват, че това е паранормално явление, за което няма обяснение.

Други пък са категорични, че „Вратата към Ада” се е образувала заради търсенето на газ. Говори се, че в началото на 70-те години съветски геолози правили сондажи за природен газ. Изведнъж попаднали на огромна пещера, която се срутила. Така се образувала ямата, която била пълна с метан. За да се избегне екологична катастрофа, геолозите запалили газта, а очакванията им били, че метанът ще изгори за няколко дни. Оттогава до днес обаче кратерът не е изгасвал.                                   

Огнената яма набира все по-голяма популярност като туристическа атракция. Погледната от страни дупката прилича на вулканичен кратер с кипяща лава. Мястото е посещавано от хиляди туристи от цял свят, които отиват в Дервезе, за да надникнат в дупката.  „Вратата към Ада” наподобява на адското място от фантастичната сага „Властелинът на пръстените“.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Предишен постинг

Няма коментари
Търсене